Wat is ankylosing spondylitis?

Wat is ankylosing spondylitis?

Ankyloserende spondylitis (AS) is een reumatische aandoening, waarbij chroni- sche ontstekingen ontstaan ter hoogte van de gewrichten van bekken en wervelzuil. Soms kunnen ook perifere gewrichten zo- als heupen en knieën ontstoken raken. Dit veroorzaakt pijn, stijfheid en mogelijk ook verkromming van de wervelkolom.

Wat is perifere Spondyloartritis?

Bij perifere spondyloartritis is vaak sprake van ontsteking van de gewrichten van de benen (knieën en enkels). Er zijn verschillende vormen van perifere spondyloartritis. Soms is er sprake van gezamenlijk voorkomen van artritis en de huidziekte psoriasis, in dat geval spreken we ook wel van ‘artritis psoriatica’.

Wat is de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew is een vorm van ontstekingsreuma. Bij de ziekte van Bechterew zijn vooral de gewrichten van rug, heupen en knieën ontstoken. De wervelkolom wordt stijf en pijnlijk en soms ook krom.

Wat is Spondylartropathie?

Spondyloartritis (SpA) is een verzamelnaam voor een groep van reumatische ziekten die worden gekenmerkt door ontsteking van de wervelkolom en de sacro-iliacale (SI) gewrichten. Dit uit zich vaak in pijn en/of stijfheid van (onder)rug en/of nek.

Welke medicatie voor Bechterew?

Voorbeelden zijn aceclofenac, celecoxib, diclofenac, etoricoxib, fenylbutazon, ibuprofen, indometacine, meloxicam, naproxen, piroxicam. DMARD’s zijn middelen die ontstekingen afremmen. Ze worden onder andere gebruikt om bij de ziekte van Bechterew de gewrichtsontsteking op de lange termijn te verminderen.

Is de ziekte van Bechterew dodelijk?

De levensverwachting bij de ziekte van Bechterew is over het algemeen normaal. De prognose (het toekomstbeeld) van de ziekte van Bechterew is betrekkelijk gunstig. De ziekte is niet te genezen, maar met een goede behandeling zijn de klachten goed te beperken.

Wat is perifere SpA?

De andere vorm van SpA heet perifere SpA. Het woord perifeer wordt gebruikt met name de ontstekingen aan de gewrichten en peesaanhechtingen buiten het bekken en de wervelkolom op de voorgrond staan. Bij perifere SpA kunnen onder andere handen, voeten, heupen, knieën en enkels zijn aangedaan.

Hoe voelt ontsteking si gewricht?

SI-gewrichten kunnen overbelast of ontstoken zijn. De pijnklachten zitten onder in de rug en kunnen uitstralen naar de flank, de bil, de lies of het bovenbeen. Soms zelfs tot in de voet. Lopen kan moeilijk zijn en pijn veroorzaken.

Is Bechterew ernstig?

Aarts: ‘Patiënten met Bechterew hebben meer kans op ontstekingen op andere plaatsen in het lichaam. En moeten hier alert op zijn. Zo krijgen veel patiënten te maken met een ontsteking aan het oog. Wie dat heeft, moet met spoed voor behandeling naar de oogarts.

Is Bechterew dodelijk?

De ziekte van Bechterew is niet te genezen, maar met een goede behandeling zijn de klachten goed te beperken. De levensverwachting is over het algemeen normaal.

Is hypermobiliteit een vorm van reuma?

Het hypermobiliteitssyndroom is een erfelijke afwijking en één van de ruim honderd reumatische aandoeningen. Hoewel je met hypermobiliteit wordt geboren, zijn de symptomen van het hypermobiliteitssyndroom bij de meeste mensen voor de leeftijd van 15 jaar aanwezig.

Welke oefeningen bij Bechterew?

Oefeningen in het water hebben laten zien dat bij patiënten met de ziekte van Bechterew gewrichtspijn afneemt en beweging toeneemt. Rekoefeningen – voor de spieren in de romp om borstuitzetting te verbeteren. Diepe-ademhalingsoefeningen – om borstuitzetting te verbeteren en u te helpen beter te ademen.